Zeleni Tajlandski curry

Moja prijateljica Dragana je jedna od onih sretnica koja je imala prilike proputovati i vidjeti dosta bijelog svijeta:). Jedna od njenih ljubavi koju je pokupila s putovanja su i curry-ji koje fantastično sprema, a sama sam imala prilike isprobati ovaj zeleni curry. Mislim da je najveća sreća za one koji vole kuhati egzotičnu hranu sama prilika da ju probaju od izvornih kuhara jer tek tada stvarno mogu kopirati doživljeni okus:). No da ne duljim, evo Draganinog posta za Spoongossip.
green thai by Dragana
Hong Kong gastronomski nudi doslovce sve iz svakog kraja svijeta. Od eurospskih restorana, klasničnih kineskih, koreanskih, indijskih, kubanskih. Sve se može naći. Meni se jako svidjela tajlandska kuhinja. Zato ću za početak podijeliti recept za  od piletine (Thai Green Chicken Curry).
Sastojci:
400 g pilećih prsa
250 g basmati riže
1 velika žlica curry paste (Super Konzum)
1 zelena tikvica
1 mrkva
20ak zrna graška
1 čili papričica
1 lovorov list
1 limenka kokosovog mlijeka
 Priprema:
Basmati rižu operemo-prvo mlazom mlake, potom hladne vode. Kada je riža oprana, dodamo hladnu vodu (iznad površine riže voda je do 1 linije kažiprsta) i prokuhamo. Kada se voda povuče 1 cm do dna posude, rižu prestajemo kuhati, maknemo ju na hladnu površinu i pokrijemo tanjurićem sljedećih 5 min.
Piletnu narežemo na trakice ili kockice (po izboru), posolimo i popaprimo.
Tikvicu presječemo na tri dijela. Svaki dio presjeći okomito na četvrtine, svaku četvrtinu vodorano isjeći na 4 komada kako bi napravili štapiće. Isto učnimo sa mrkvom, ukoliko je sitnija, prilagodimo rezanje na trećine.
Grašak prokuhati 5 minuta u slanoj vodi i ocjediti.
U wok dodati veliku žlicu ulja i lagano okrečući wok, zauljiti unutrašnje stjenke. Zatim wok i ulje ugrijati na najjače i dodati piletinu. Piletinu pržiti dok na površini ne poprimi bijelu boju. Smanjiti snagu kuhanja, dodati žlicu curry paste i grašak. Nakon minute miješanja, dodajemo pola limenke kokosovog mlijeka (obavezno lagano ključati). Opet dobro promješati pa dodati na trakice izrezane tikvicu i mrkvu. Po želji dodajemo usitnjenu čili papričicu. Promješati, dodati drugu polovicu kokosovog mlijeka i lovorov list. Povremenim mješanjem kuhati 15ak-20ak minuta, tj. prema ukusu, koliko je potrebno tikvici i mrkvi da se skuhaju. Pritom paziti da kokosovo mlijeko lagano ključa.
Rižu servirati u tanjuru da u sredini bude curry juha.
Bon Appétit!
 

Primjedbe

Objavi komentar