Soparnik

Soparnik je tradicionalno hrvatsko jelo koje potječe iz Dalmacije, a sprema se već od vremena Turaka. Ovo lagano jelo spravlja se od blitve i beskvasnog tijesta te luka, no upravo zato što je tako jednostavno u njega je moguće dodati još puno toga. Tako je i ovo recept u kojeg je dodatno još nečega što zapravo ne ide po originalnom receptu, no rezultat je stvarno ukusan.









Za sada potrebno je izdvojiti iz smočnice za tijesto:
500 g brašna
3 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice soli 
250 ml vode

Za nadjev:
1 kg raštike (može blitva, špinat)
100 g fetta sira
100 g mozzarelle
1 žličica vegete
1/2 žličice papra
1/2 žličice soli
1/2 glavice luka
2 režnja češnjaka
maslinovo ulje

Zamijesimo tijesto i napravimo dvije kuglice te ostavimo po strani. Raštiku očistimo od tvrdih dijelova te stavimo u posoljenu kipuću vodu te kuhamo 2 minute. Izvadimo, dobro iscijedimo (stvarno dobro iscjedite) i ostavimo sa strane. U  zagrijanu posudu stavimo maslinovo ulje te narezani luk i češnjak, lagano popržimo te dodamo raštiku, vegetu, sol i papar. Dinstamo 5 minuta. Tijesto razvaljamo vrlo tanko te stavimo prvi dio u dobro nauljeni pleh za pečenje, tijesto pouljimo maslinovim uljem te stavimo feta sir, potom raštiku, a zatim mozzarellu. Preklopimo drugim dijelom tijesta te gornji dio povijemo ispod donjeg sloga. Izbodemo s vilicom te stavimo na 200°C na 20 minuta, odn. dok kora ne porumeni. Izvadimo iz pećnice i još jednom premažemo maslinovim ulje.


Još jedan zanimljivi recept ako ste za sir i nešto lisnato je i 
pita od sira i blitve
http://volimkuhati.blogspot.com/2011/05/pita-od-blitve-ili-blitvatiropita.html






Primjedbe

  1. Divno, ovo baš dugo planiram napraviti. A sad imam recept. Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Wow, odlično izgleda i mislim da bi se kod nas smazao u trenu

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda odlično. Kojeg promjera vam je kalup? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  4. Your website is very beautiful or Articles. I love it thank you for sharing for everyone. Đakovo obiteljski restoran

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar