Rockabilly hrana & Chicken cheese burger

Rockabilly je izraz koji kombinira dva termina- Rock i Hillbilly (prev. brđanin, seljo). Rokcabilly je naziv za   glazbu koja nastaje '50 godina prošlog stoljeća, a ima korijene u rhythm& blues i swing glazbi. Perjanice ovog mladenačkog pokreta bili su naravno Elvis Presley, Carl Perkins, Janis Martin, Johnny Cash i Wanda Jackson, poznatija kao Queen of Rockabilly :) ovdje je link za jednu od njenih poznatijih pjesama Fujiyama Mama
Ono što se meni sviđa kod pedesetih, osim naravno super zurkica i odjeće koje su nosili tadašnji klinci je i njihov način druženja u dinerima i fast food restoranima. I iako su se tadašnje cure i dečki davili u hamburgerima, shakeovima od vanilije, čokolade i jagoda, pitama od borovnice, prženim krumpirićima, prženim prstenovima od luka, cheesburgerima... mislim da su njihovu figuru spašavali bezbrojni sati plesa na tadašnju glazbu. Nikada poslije glazba, hrana, ples i druženje nisu bili tako dobro povezani kao u to doba (osim možda na svadbama danas:)- ovo je šala naravno). Dineri su imali jukeboxove, ljude i jednostavnu hranu dostupnu svima. Odlična mi je i ideja jedenja u autima sa tacnama na vratima i gledanje filmova u otvorenim kabrioletima. Može li se to danas doživjeti? Ne znam, ali sigurna sam da je tadašnjim curama i dečkima bilo super zabavno:) Kada sam išla raditi ovaj pileći burger nisam imala naziv za njega..., ali čim sam ga vidjela odmah sam ga nazvala rockabilly, jer je bio tako super buntovan prema svojim masnijim verzijama, a opet tako super sočan:)
Ovaj hamburger je posvećen svih rockabilly fanovima i onima koji će to tek postati:) i nadam se da ćete isprobati ovaj recept.


Sastojci za dvije osobe:
Pola pilećeg bijelog mesa
dvije mrkve srednje veličine
četvrt luka
jedan režanj češnjaka
nekoliko listova svježeg peršina
sol, papar, kejenski papar, žličicu ljute smrvljene paprike
2 jaja
brašno, krušne mrvice
ulje za prženje
2 peciva za hamburgere (na linku je recept za izradu istih, ako vam ih se da raditi)
Dodaci po želji:
salata, rajčica, sirni namaz, sir gouda, majoneza, kiseli krastavci, luk


Pileće meso i mrkvu skuhati (od ovoga vam može ostati dobar temeljac). Sitno nasjeckati četvrt luka, skuhanu piletinu, češnjak i skuhanu mrku. U smjesu dodati sol, papr, kejenski papar i  žličicu ljute smrvljene paprike, te sitno nasjeckani peršin. Probati da li vam je mix po volji, ako nije dodati soli, papra ili čega vam već nedostaje. Smjesu povezati s jajem (ukoliko nemate velika jaja upotrijebite za ovaj dio dva jaja) i s malo ulja te formirati u pljeskavice. Uvaljati u brašno, jaja i mrvice i lagano ispeći s obje strane dok pljeskavice ne budu lagano zlatno žute.
Peciva razdvojiti, namazati sirnim namazom i majonezom te poredati rajčicu, salatu, pileću pljeskavicu, kisele krastavce. Poklopiti i pojesti uz veliku čašu cole i film "Buntovnik bez razloga":)

Primjedbe

Objavi komentar