Flash Gordon vs. Elvis Presley Hamburgeri

 Petak navečer je savršeno vrijeme za sjedenje pred televizorom i nekim filmom iz mladosti:) Dečko i ja smo se sjetili Flash Gordona i hamburgera. Kako sam tražila recepte po internetu za najbolje hamburgere nabasala sam na par članaka o Elvisu Presleyu i njegovoj opčinjenosti hamburgerima i kikiriki maslacem. Gledajući po receptima iz kuharica koje se kunu da je on to zapravo sve jeo nisam našla ništa posebno u sastojcima pa sam onda ipak odlučila smisliti nešto svoje. Ipak, jedan od mojih slijedećih postova će sigurno biti što je jeo Elvis Presley pošto moram isprobati čuveni sendvič s bananon, kikiriki maslacem i pancetom.

Bilo kako bilo nakon pregledavanja recepata odlučili smo sve napraviti sami iz glave, a za temu smo si postavili Flash Gordon vs. Elvis Presley temu- što god to značilo:)... uglavnom mora biti ljuto i žestoko... .



Pa evo recepta za dva hamburgera:

Mješavina za meso:
250 g mješanog mljevenog mesa
1/2 žličica papra
veći prstohvat soli
1/2 žličice vegete
1 smrvljeni peperončino ili pola žličice chilly papričice
pola žličice kejenskog papra
1 mala tikvica narezana na sitne kockice
četvt manjeg luka narezanog na kockice
1 jaje

Umak 1:
1 mali sirni namaz (abc, dukat, kim, zdenka...)
                                                      3 žlice majoneze + 1 žličica origana

Umak 2:
5 žlica pasirane rajčice + 1 žlica Umaka 1

Pecivo:
15 g svježeg kvasca
15 g šećera
300 ml omiljene pive (moja je ovog puta bila Lefe)
250 g glatkog brašna
250 g oštrog brašna
15 g soli
još malo brašna ili vode po potrebi tijesta

Dodaci:
Sir u listićima Zdenka Čobanac
1 rajčica
1 zelena salata
1/2 luka
1 svježi krastavac

Meso: Meso, sitno nasjeckani luk i tikvice, jaje i začine pomiješati
Pecivo: 15 g svježeg kvasca i šećer staviti u malo mlake vode i čekati da se digne. Pomiješati brašno, napraviti rupu u sredini i staviti dignuti kvasac, sol i pivu. Mijesiti dok se ne poveže. Ostaviti pobrašnjeno tijesto dok se ne digne pa ga zatim opet premijesiti te formirati peciva. Staviti u zagrijanu pećnicu na 160°C na cca 25 min.
Umak1: sirni namaz pomiješati s majonezom i origanom. Umak 2: u rajčicu staviti umaka 1 i pomijšati, ostaviti oba umaka na hlađenje.
Ispečena peciva izvaditi iz pećnice i prekriti mokrom krpom te čekati 15 min. Prepoloviti peciva i pustiti da se još hlade, za to vrijeme ispeći meso.

Pečenje: Formirati pljeskavice te ih staviti na jako zagrijanu grill tavu u koju smo stavili tek tolko ulja, svako malo okretati do željene boje (ja volim srednje pečene)... , pred kraj na svako meso staviti sir, te pustiti još pola minute na tavi, izvaditi meso na prvu polovicu peciva koju smo namazali s umakom 1, a na mast koje je pustilo meso, staviti drugu polovicu peciva. Poslagati sve ostale sastojke po želji i poklopiti i Flash Gordon vs. Elvis Presley hamburgeri su gotovi.









Primjedbe

  1. Cula sam da je Elvis voleo kikiriki maslac (nije se valjda bas od njega onako ugojio :)).
    Odlicna vam je ova kombinacija...

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar