Cookie tortice


Dosta često se dogodi da kada netko želi raditi cookije i vidi recepte u koijma su mjere prikazane u šalicama jednostavno odustane jer nije siguran da će pogoditi pravu mjeru. Cookije pečem već odokativno i mjere sa šalicama gledam kao normalnu stvar, ali mislim da bi ipak trebali koristiti ove naše europske mjere više... nekako je lakše ma koliko izgledalo komplicirano. Zbog toga ovaj post posvećujem svima onima koji vole svoje digitalne ili obične vage... živjele grami, dekagrami i kilogrami.Inače još nešto moram reći o receptu.... dakle radi se o malo izmijenjenom receptu za cookije čiju sam smjesu stavila u kalupe za muffine i dobila ove cookie tortice.


Sastojci
320 g glatkog brašna
123 g smeđeg šećera*
160 g zobenih pahuljica (haferflocken ili musli)
2 velike žlice meda od bagrema
123 g maslaca
38 g pudinga (1 vrećica) od vanilije
0,8 dl mlijeka
2 jaja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
prstohvat soli
200 g crne čokolade narezane na kockice

* Smeđi šećer koji sam koristila u ovom receptu je smeđi šećer s melasom.  Inače nikada ne pravim kolače s kristaliziranim smeđim šećerom jer smatram da je to samo obojana verzija običnog bijelog šećera. Ukoliko nemate meda za ovaj recept ili ako volite malo slađe keksiće, obavezno dodajte još 50 g običnog bijelog šećera na cjelokupnu smjesu recepta.

Priprema:
Pomiješati  šećer i maslac u jednoličnu masu te dodati jaja i med te ponovno promiješati. U drugoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol, zobene pahuljice, puding, vanilin šećer i čokoladu. Dodati suhu smjesu prvotnoj smjesi s maslacem pomiješati i dodati mlijeko. Stavljati grumene smjese na papir za pečenje ili u namašćeni lim za muffine te peći na 150 stupnjeva 18-20 minuta.

***
Za čokoladnu varijaciju umjesto pudinga od vanilije dodati puding od čokolade te 10 g gorkog kakaa.



Primjedbe

  1. Izgledaju odlično! I meni su evropske mjere najdraže, mada sam se u posljednjih nekoliko mjeseci polako privikla i na am. CUPS mjere, pa "naše" soljice/šalice... ;) Recept mi zvuči baš zanimljivo, s tim da bi najvjerovatnije probala varijantu s medom...

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar