Krempite, kremšnite

 Znate kako uvijek netko ima neki odličan kolač i onda kaže da su recept dobili od neke kuharice koja je radila za Tita. E ovo je jedan od tih recepata:), prema mojoj mami ovaj recept je dobila od jedne gospođe koja je radila za tadašnjeg predsjednika kao kuharica, a onda svim drugim domaćicama prenesla čuveni recept za kremšnite (ili krempite, kako vam drago).
Ja sam svoje napravila malo drugačije. U biti krema je ista, ali sam dodala u sredinu još jednu koru od lisnatog tijesta  pošto mi je najdraži dio kremšnite upravo zadnja kora koja je upila većinu kreme, pa je sada imam x 2:)

Da ne duljim, evo i recepta:

1 L mlijeka
6 jaja
16 dkg šećera
1 vanilin šećer
korica jednog limuna
15 dkg brašna
1 pakovanje lisnatog tijesta

1. Lisnato tijesto podijelite na tri dijela, neka vam dio koji ćete staviti gore bude najdeblji, a druga dva (onaj za sredinu i gore) nešto tanji. Kako se u pakovanju uvijek dobiju 2 lisnata tijesta ja najčešće jedan dio izvaljam cijeli te taj koristim za donji dio kolača, a drugi dio lisnatog prepolovim na dva dijela i njih izvaljam za druge dvije kore koje dolaze odozgora. Izvaljajte ga i stavite peći dok blago ne porumeni. Nemojte ga zaboraviti probušiti vilicom prije pečenja.

2. Litru mlijeka stavite zakuhati. Za to vrijeme odvojite bjelanjke od žutanjaka. U bjelanjke dodajte 1 dkg šećera i čvrsto istucite snijeg. U žutanjke dodajte 15 dkg šećera, vanilin šećer i istucite, potom dodajte brašno i sve dobro promiješajte. Smjesu od žutanjaka dodajte u kipuće mlijeko i miješajte pjenjačom dok se ne zgusne dakle 10-15 minuta.

3. Kada se krema skuhala miješajte dok se malo ne ohladi (još nekih 10 minuta) i potom u nju stavite limunovu koricu i prethodno istučeni snijeg.
Posložite prvu koru u pleh i na nju stavite pola kreme, onda stavite još jednu koru te potom stavite preostali dio kreme. Zadnju koru izrežite na kocke i posložite na kremu.
Ovaj kolač je najbolje ostaviti da se što bolje ohladi i onda je spreman za posluživanje.




Primjedbe

Objavi komentar