Što je jeo Henry VIII?

Prije 500 godina živio jedan kralj po imenu Henry VIII.
Stvarno volim povijest, onu zanimljivu dakako. Mislim da je žalosno kako nas toliko muče s ratovima i godinama kada bismo mogli učiti o tome što su ljudi stvarno radili (i jeli) dok su bili živi. Naravno to se tek shvati nakon škole:) Pošto je ovo blog o kuhanju opet sam sebi dala u zadatak proučiti što se to jelo u doba slavnih Tudora, točnije Henriya VIII. Moja 'ajmo reći opsesija s njim počela naravno s BBC dokumentarcem History of Brittain i Henry VIII the Mind of a Tirant, ali i sa najboljom serijom THE TUDORS. Iako ga većina smatra ludim kraljem koji je ubijao svoje žene on za mene predstavlja najzanimljiviju osobu u povijesti, jednostavno ili ga volite ili mrzite što je često odlika posebnih ljudi:)
Dakle da krenemo s njegovim jelom. Henry VIII je većinu svog vremena provodio na Hampton Courtu. Uz povremena seljakanja do svojih drugih posjeda i dvoraca Henry je često išao u lov i odsjedao u kućama svojih podanika koji su često morali davati sve što su imali u svojim spremištima kako bi nahranili gladnog kralja.
Henry se smatrao zgodnim tipom u ono vrijeme i bio je poprilični ženskaroš. Njegov oklop iz mladih dana govori nam da je bio visok i mršav mladić. To se naravno promijenilo nakon strašne nesreće u viteškoj borbi gdje je ozlijedio nogu i nakon koje se prestao toliko kretati što je opet rezultiralo debljanjem.
Na Hampton Courtu 600 podanika imalo je dopuštenje jesti 2 puta na dan uz kralja. No kralj je najčešće jeo sam u svojim privatnim odajama (Privy chambers) gdje bi se pred njega iznosila jela prethodno kušana kako bi se provjerilo da nisu otrovana. I dok su seljaci onog doba najčešće jeli gnjecavi kruh, kašu od zobi, juhe od graha i povremeno sitnu divljač Henry je uživao u ekstravagantnim jelima koja će u potpunosti promijeniti način na koji se hranimo i jedemo. Henry je tako jeo i bizarna jela poput mesa od dupina i slavuja te pudinge izrezbarene od šećera. Šećer je u doba Tudora bio popularnije sladilo od meda, upravo zbog skupoće i njegovog čestog nedostatka. Šećer je tako bio bogataško sladilo i samo najbogatiji su si mogli priuštiti džemove napravljene s dodatkom šećera. Moda je išla toliko daleko da su ljudi namjerno sebi crnili zube (oponašajući karijes) kako bi se vidjelo da jedu šećer tj. da su bogati. Hrana u doba Henrya bazirala se na astrologiji. Tudori su vjerovali da je hrana povezana s nebom i upotrebljavali je na taj način kako bi biljke, začini, cvijeće pa čak i sirevi omogućili izlječenje tijela. Tako pripremljena hrana (u obliku bombona i likera) zvala se medicinska hrana te se čuvala pod ključem , a određeni Henryevi likeri u sebi su sadržavali dragulje i metale kako bi mu prolongirali život.
Tudori su također uveli lijepo ponašanje za stolom. Uz sve promjene koje su se događale u ono vrijeme, renesansu i otkrivanje novih svjetova dvorska elita uvodila je pravila ponašanja u čemu je Engleska prednjačila. U suprotnosti sa slikom srednjeg vijeka ruke se se prale prije, za vrijeme i poslije jela. Još nije bilo vilica pa se upotrebljavao samo nož, a jela su se jela iz posudica napravljenih od kruha ili na drvenim daskama. Na Henryevom dvoru godišnje je dopremano 8200 ovaca, 2330 jelena, 53 divlje svinje uz zečeve, fazane, grlice, tetrijebove i ostale male životinjice. Henry je jeo i kitovo meso, jeftinu poslasticu iz sjevernog mora. Jedno od jela bio je i pečeni paun čija bi perja bila ponovno stavljena na njega nakon što bi se ispekao, a kljun bi bio presvučen zlatnim listićima. Unutarnji organi životinja nisu se bacali već su se često čuvali u octu.
Pečeni labud je također bio poslastica. Labud se smatrao kraljevskom životinjom pa tako i dan danas postoji zakon koji govori da osoba koja želi ubiti i pojesti labuda mora imati dopuštenje kraljice.
Henry je najmanje jeo povrće koje se smatralo seljačkom hranom. No Henry je uživao u artičokama te naručio vrtlara iz Flandrije da mu ih sadi. Od voća Henry je obožavao jagode, grožđe i breskve. Poznato je da je jednom gađao svoje dvorjane ušećerenim šljivama. Iz onog doba poznata je i voćna torta koja se radila svakog 6. siječnja. U tortu bi se stavio grašak, a tko bi ga pronašao bio bi tretiran kao počasni gost do kraja večeri. Svu ovu hranu trebalo je i pošteno zaliti. Povjesničari procjenjuju da je u jednoj godini Hampton Court popio 600 000 galona piva (ale) što bi bio ekvivalent vodi u olimpijskom bazenu, te 75000 galona vina što bi bilo 1500 kada punih vina.
Uz svu tu hranu i piće Henry je nažalost umro predebel (oko 150kg), s visokim krvnim tlakom, dijabetesom, slabom cirkulacijom, paranojom i gangrenom na  prstima. No jedno je sigurno bio je kralj koji je stvarno znao uživati u svemu:)

Za one koje žele kuhati kao kuhari u Todorovsko vrijeme našla sam super stranicu:
http://cookit.e2bn.org/historycookbook/index-32-tudors.html
I ove zanimljive filmiće
http://www.youtube.com/watch?v=MbgcDxAQSgQ
http://www.youtube.com/watch?v=iwr68gROYM0&feature=channel

Izvori:
http://www.offthefence.com/content/programme.php?ID=35
http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/5193572/The-Kitchen-Thinker-Henry-VIII.html
http://wiki.answers.com/Q/What_food_did_Henry_VIII_like_to_eat

Primjedbe

  1. Obaraš me s nogu sa ovim tvojim divnim tekstovima. Ovaj post sam pročitala više puta, izuzetan je. Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  2. Bo'me interesantan tekst, a najsmjesnije mi je ono za karijes hihi

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar