Kako se pravi Lička basa i namaz od base

Lička basa vrlo je jednostavna za napraviti...iako sam negdje pročitala nebulozu da se ona radi samo skupljanjem skorupa. Skorup je naime samo dodatak basi, a ne njen osnovni sastojak:)
Basa je naime punomasni meki sir koji se dobiva cijeđenjem kiselline (kiselog mlijeka) i u kojeg se dodaje skorup na kraju. Ja u svoju basu ne stavljam skorup, ali tko voli nek' izvoli:)

Sastojci:
2 litre punomasnog mlijeka m.m. 3,5
1 čvrsti jogurt

Skuhati mlijeko i pustiti da se ohladi. Kada je mlijeko mlako u njega staviti jogurt i dobro promiješati. Posudu s mlijekom poklopiti i staviti na toplo mjesto. Ja lonac stavljam na radijator- savršeno mjesto za napraviti kiselinu.  Za 6 sati kiselina je gotova i tada slijedi druga faza, faza izrade base. Usput, ako želite drugi put praviti kiselo mlijeko ostavite malo ove napravljene kiseline kao bazu za slijedeće kiseljenje mlijeka.

Sastojci:
Kiselo mlijeko
Čista gaza
Cjedilo
2 posude
1 uteg

Izrada base:
Uzmite čistu gazu i stavite je na cjedilo. Cjedilo stavite iznad prigodne posude i izlijte kiselinu, prekrijte kiselinu preostalim dijelom gaze i poklopite drugom zdjelom u koju ste stavili uteg kako bi  izašlo što više tekućine iz kiseline. Tekućinu nemojte bacati, ona je naime zdrava za probavu i za čišćenje organizma.
Kiselina se cijedi preko noći, a kada je iscjeđena od nje nastaje basa.
Namaz od vlasca i base
Sastojci:
200 g base
2 žličice sušenog vlasca
2 žličice majoneze
1 žličica sojinog umaka


Sastojke promiješajte i spremite u plastičnu zdjelicu koju ste dobro poklopili. Čuvajte u hladnjaku najviše 1 tjedan. Ovaj namaz je odličan uz kruh, ali i uz ličke police. Ja ga znam jesti i uz pečenu piletinu, pogotovo bijelo meso.

Primjedbe

  1. Zvuči jako dobro i svakako nešto što bi trebalo probati!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam prošli tjedan kupila starter za kefir i već ga drugi put pravim, baš mi je gušt popiti ujutro čašu, zasladiti ga medom i/ili dodati i voća u njega.
    Stvarno mi se sviđa raditi ovakve jednostavne mliječne proizvode kod kuće, puno su bolji i ukusniji. Sviđa mi se i ovaj namaz što si ga napravila.

    OdgovoriIzbriši
  3. Probaj i ovo:
    zove se Indijski krastavac mix
    1/2 svježeg izribanog krastavca
    6 velikih žlica jogurta
    6 velikih žlica mlijeka
    8-12 listića mente
    sok od jedne limete
    sol po želji
    Sve sastojke pomiješati u blenderu i napuniti u čašu s izmrvljenim ledom. Iako se ovo pije ljeti morala sam ga sada ovdje staviti:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno i jednostavno za pripremiti.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar