Kako ispeći savršene cookije:)


Volim peći cookije, ali dok se nisam ispraksirala nailazila sam na svakakve probleme. Ili se razlila smjesa ili su se previše ispekli, ili su se stvrduli .... uglavnom practice makes perfect, ali za sve one koje žele preskočiti par stepenica evo savijeta koje sam pokupila kroz praksu, ali i putem jedne od mojih najdražih kuharica (Better Homes, Complete Book of Baking).



1. problem je dakako kada fino složite cookije na protvan, stavite u pećnicu i očekujete slatke medaljončiće, a ono dobijete jednu veliku razlivenu smjesu. Stvar je u previše masnoće. U svim receptima za cookije najčešće ide 1/2 šalice margarina ili maslaca. Za nas gramare to bi bilo 115 grama maslaca. Nikako nemojte upotrebljavati margarin koji ima manje od 60% biljnog ulja, a NIKADA ne stavljati margarin za mazanje jer je on pun vode, a i ove light verzije margarina ne preporučujem. Ukoliko se bojite raditi samo sa kikiriki maslacem stavite pola šalice 50 grama kikiriki maslaca (to će naime biti dovoljno za okus) a ostalo stavite običan maslac.
Smjesu stavite u hladnjak 15 min prije pečenja. Puno ljudi se zabuni i stavi previše mlijeka kada im je teško miješati smjesu za cookije, punu čokolade, lješnjaka i tko zna čega još no mlijeko se upotrebljava stvarno u krajnjem slučaju baš kada vam je smjesa pretvrda. Kada se smjesa stavi na protvan ona se ne bi trebala razljevati niti malo, ako se razljeva znači da u smjesu stavite još brašna.
2. Ako ste napravili hrpu smjese, a ne da vam se peći sve smjesa se može čuvati u hladnjaku u plastičnoj vrećici tjedan dana, a u zamrzivaču 3 mjeseca. Odmrzava se na sobnoj temperaturi.
3. Spremanje ispečenih cookija je vrlo bitna stvar. Moraju se čuvati u dobro zatvorenoj posudi. Najsavršenije bi bilo također da se između cookija stavi papir za pečenje, ako se slažu jedan na drugi.
4. Ako su se cookiji stvrdnuli stavite ih u zatvorenu posudu zajedno s kriškom jabuke na jedan dan.
5. Ako želite optimalno pečeni cookie izvadite ih iz pećnice kada vidite da su rubovi počeli tamniti. Tada će biti mekši za jesti. To je vremenski negdje 18 minuta u zagrijanoj pećnici.
6. Pečene cookije možete čuvati u alufoliji ili vrećicama za zamrzavanje u zamrzivaču do 1 mjesec.

Eto ako imate kakvih pitanja ili još savjeta slobodno pišite.

Primjedbe

  1. Ovo je zavidan i vrlo, vrlo, vrlo upotrebljiv referat o cookiesima. Većinu stvari znam da se tako ponašaju, ali zgodno ih je pročitati na jednom mjestu. :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar