Malo, malo drugačija pita od jabuka

Nedavno sam bila u Mađarskoj (da, da imali smo ludu ideju da se vratimo u stare dane i ponovno šopingiramo u Mađarskoj, uglavnom se isplati) Tamo sam uspjela naći kalup (ili ti tepsiju) za pitu s dnom koje se odvaja od rubnog dijela (inače kupila sam je u trgovačkom centru TESCO, dođe oko 35 kn)... No više od same Mađarske  obožavam  prolaziti pored Čakovca i okolnih sela jer pregršt domaćih proizvoda tamo doslovno čeka na cesti da ih se kupi.  Ne budi ljena uzeh 3 kile domaćih jabuka i 2 kile luka.... za svaku preporuku. Već pri povratku u Karlovac počela sam smišljati recept za pitu od jabuka, ali htjela sam da ne bude obična pa sam eto smislila par modifikacija. Pita je uspjela odlično, ali jabuke su bile malo tvrđe pa pošto sam neke komadiće narezala dosta veliko nisu se uspjele dovoljno skuhati što je rezultiralo tome da je pita imala i par "svježih" jabuka:) Stvar je u jabukama pa ću ih u buduće malo blanširati da se ne bi opet ponovio ovaj slučaj. No najzanimljivije od svega je to što se mom dečku upravo takva i svidjela - sad ne znam dal je to ljubav slijepa ili nešto drugo? :)

Sastojci:
Kora
3 šalice brašna
kora jednog limuna
1 vrećica praška za pecivo
1 šalica ohlađenog maslaca
1 šalica šećera
1 jaje
1 vanilin šećer
1 dl mlijeka


Punjenje
6 velikih jabuka
8 žlica javorovog sirupa
2 žlice meda
1 mala žličica cimeta
1 šalica izmrvljenih Petit Beurre ili čajnih kolutića

Postupak pravljenja
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i koru od limuna. U tu mješavinu dodajte nasjeckani maslac i miješajte dok ne dobijete prhku masu. Dodajte jaja i mlijeko i miješajte dok se tijesto ne bude moglo formirati u lopticu. Zamotajte je u prozirnu foliju i ostavite da se hladi 1 sat.
Jabuke tanko izrežite ili naribajte. Pospite cimetom, javorovim sirupom i medom. Promiješajte.
Nakon sat vremena podijelite tijesto na dva dijela i izvaljajte tijesto prema svom kalupu. Stavite jedan dio tijesta u kalup i pospite ga polovinom izmrvljenih keksa. Stavite jabuke te po njima pospite ostalu polovicu izmrvljenih keksa. Preko toga stavite drugi dio kore. Probušite rupe na gornjem dijelu kore i stavite peći na 180°C 30 minuta.

Primjedbe

  1. E bas je drugačija,često pravim američki "pie"ali već je dosadio...:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Da slažem se, dosadi taj pie:) Drago m i je da tise sviđa post

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar